Bel Soğukluğu Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bel Soğukluğu Nedir?

Gonore ya da diğer adıyla bel soğukluğu; cinsel ilişki sonucu bulaşabilen, Neisseria gonorrhoeae adlı bakteri kaynaklı bir hastalıktır. Bakteri yüksek oranda ürogenital organların mukozasına ve göz konjonktivasına yerleşir. Mukoz membran yüzeylerini irinli şekilde enfekte etmesi karakteristik özelliğidir. 1879 yılında tanımlanan bel soğukluğu en eski hastalıklardan biridir. Aynı zamanda en sık karşılaşılan ikinci cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Konağa sıklıkla vajinal, oral veya anal ilişki yoluyla bulaşır. Gebelik sırasında anneden bebeğe bulaşma riski de vardır. 25 yaşın altındaki kişilerde de görülme oranı fazladır. En sık bu gruplarda görülse de her yaş ve cinsiyet için risk teşkil eder.

Bel soğukluğu sadece insandan insana bulaşan bir hastalıktır. Cansız ortamdan temas yoluyla bulaşmaz. Alınacak önlemler ile bel soğukluğundan kendinizi koruyabilmeniz mümkündür. Alabileceğiniz en iyi önlemlerden biri ilişki sırasında kondom kullanımıdır. Kondom ilişkideki her iki tarafın da korunmasını sağlar. Bel soğukluğunun yanı sıra diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korunmak için kullanılabilir. Bakteri, korunmasız cinsel ilişki sonucu kolaylıkla sağlıklı bireye geçebilir. Belirli aralıklarla test yaptırarak hastalık taşımadığınızdan emin olabilirsiniz.

Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir?

Bel soğukluğu, yüksek oranda asemptomatik bir hastalıktır. Asemptomatik, semptom göstermeyen hastalıklara verilen addır. Bel soğukluğu; kadın hastaların çoğunda, erkek hastaların ise yaklaşık %10’unda asemptomatik şekilde seyreder. Çoğunlukla erkek hastalarda görülen semptomlar ise bakterinin vücuda girmesinin ardından 2 veya 30 gün içinde görülebilir. Vücudun birçok bölgesinde semptom görülebilir ancak sıklıkla genital organlarda veya civarında görülür.

Bel soğukluğu vücutta;

  • Rektumda kaşıntı, irin benzeri akıntı, parlak kırmızı kan akıntısı
  • Gözlerde ağrı, ışık duyarlılığı, bir veya iki gözden akıntı
  • Boğazda şişmiş lenf düğümleri veya ağrı
  • Eklemlerde hareket sırasında şişlik, ağrı ve yüksek sıcaklık

şeklinde semptom gösterir.

Her hastada görülebilecek belirtilerin yanı sıra bazı belirtiler cinsiyete özeldir. Sadece erkek hastalarda rastlanan semptomlar şunlardır:

  • İdrar esnasında ağrı veya yanma
  • Penisten beyaz veya yeşil akıntı
  • Peniste kızarıklık
  • Testislerde şişlik ve ağrı

Kadınlarda rastlanan semptomlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Vajinal akıntı
  • Genital bölgede kaşıntı
  • İdrar esnasında yanma ve ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ve adet dönemi dışında kanama
  • Cinsel ilişki esnasında acı
  • Pelvik bölgede ağrı

Özellikle kadın hastalarda rastlanan semptomlar diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtilerine benzerdir. Bu sebeple spesifik testleri yaptırmadan bel soğukluğu tanısı konulamaz. Semptomları gösteren kişilerin diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar için de test yaptırması önerilir.

Bel Soğukluğu Tanısı Nasıl Konur?

Bel soğukluğu çeşitli testler ile teşhis edilir. Belirtilen semptomları gösteriyorsanız acilen sağlık birimlerine başvurmalısınız. Hatta semptom göstermiyorsanız bile test yaptırabilirsiniz çünkü bel soğukluğu çoğu zaman asemptomatik yani belirti göstermeyen bir hastalıktır. Eğer bakteri üretraya yerleştiyse idrar testinde tespit edilir. Yüksek oranda üretraya yerleşen bir bakteri olduğu için idrar testi ile kolayca tespit edilebilir. Bakteri, üretranın yanı sıra vücudun farklı bölgelerine de yerleşebilir. Bu bölgelerden sürüntü örneği alınıp mikroskop altında incelenerek veya kültürü yapılarak teşhis edilir. Sıklıkla boğaz, rektum ve vajinadan pamuklu çubuk yardımıyla sürüntü örneği alınır.

Kültür nükleik asit amplifikasyon testi, yüksek sensiviteye sahiptir. Aynı zamanda hızlı sonuç verir. Vajinal, üretral veya idrar örnekler ile sonuç alınabilir. Özellikle asemptomatik hastaların teşhisi için bu yöntem kullanılır.

Bazı testler cinsiyete özgüdür. Gram boyama testi sadece erkeklerde uygulanabilir. Kadınlarda düşük sensiviteye sahip bir testtir. Akut üretritli semptomatik hastalarda belirgin sonuç verir. Hastadan alınan akıntı örneğinde bol miktarda polimorfonükleer lökosit ve gram negatif diplokok varlığı ile tanı konulabilir.

Bel soğukluğuna sahip kişilerin HIV gibi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma ve taşıma ihtimali yüksektir. Bu sebeple diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar için de test yaptırmanız tavsiye edilir.

Bel Soğukluğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

“Bel soğukluğuna ne iyi gelir?” diye sıklıkla merak edilir. Bel soğukluğu, bakteri kaynaklı bir hastalık olduğu için ana tedavi yöntemi antibiyotiklerdir. Bel soğukluğu hastalarının büyük çoğunluğunda klamidyal enfeksiyonlara rastlanır. Bu sebeple kombine antibiyotik tedavisi tercih edilir. Antibiyotik tedavisi oldukça etkili olmasının yanı sıra aynı zamanda risklidir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Uzman hekim tarafından önerilen ilacın, önerilen dozda kullanılması gerekir. Bilinçsizce önerilen dozu değiştirmek, tedavinin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açabilir.

Bel soğukluğu tedavi edilmediği zaman kalıcı organ hasarlarına sebep olabilir. Hem erkek hem kadınlarda kısırlığa yol açabilir. Kadınlarda enfeksiyon rahme ve fallopi tüplerine yayılarak pelvik inflamatuar hastalığına (PID) neden olabilir. PID, yumurtalıkları yaralayarak, kısırlığa ve gebelik komplikasyonlarına sebep olabilir. Gonore erkeklerde ise testislerde yer alan sperm kanalında yer alan epididim tüpünü enfekte ederek epididimite neden olabilir. Epididimit ise kısırlığa yol açar. Cinsel organlardaki hasarın yanı sıra enfeksiyon kana karışarak vücudun diğer bölümlerine etki edebilir. Özellikle eklemlerde şişlik, ateş ve ağrı yapar.

Bel soğukluğu oldukça ciddi bir hastalıktır. Şüphelendiğiniz durumlarda veya düzenli olarak test yaptırarak muayene olmayı aksatmamalısınız.

Comments

So empty here ... leave a comment!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sidebar