Egzama Nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Tedavisi Nedir?

Egzama Nedir?

Egzama, bir alerji veya stres neticesinde ciltte meydana gelen ve halk arasında yaygın olarak görülen bir deri hastalığıdır. Bu hastalık, tehlikeli olmamasına karşın, görüntü bakımından rahatsızlık vermektedir. Basit korunma yollarıyla egzama kontrol altına alınabilmektedir. Özellikle kışın soğuk hava ve nem miktarının az olması, su, sabun, deterjan, tozlu mekânlar ve birtakım kimyasallar egzamanın sebepleri arasında yer alabilmektedir.

Egzama Neden Olur?

Egzamanın gelişiminde genetik etkenler, alerjiler veya kullanılan farklı kimyasal malzemeler rol alabilir. Farklı egzama tiplerine göre oluşum sebepleri de değişiklik gösterebilir. Su, sabun, deterjan ve kullanılacak olan diğer kimyasallar ile tozlu mekanlar egzama gelişimine uygun zemin oluşturmaktadır. Temizlik piyasasında çalışanlar, ev hanımları ve kuaförler, egzamanın en yaygın olarak gözlemlendiği gruplardır. Ayrıca alerjik kökenli egzama mevcutsa, alerjen maddenin çok az oranda teması bile egzamaya sebebiyet verebilmektedir.

Kimyasallar sebebiyle oluşan egzama, kimyasala olan temas devam ettiği süre boyunca geçmemektedir. Değişik çeşitleri bulunan egzamanın vücudu en çok etkilediği bölgelerden birisi ellerdir. Ellerdeki egzama çoğu zaman cildin biyolojik savunma kapasitesinin düşmesi ya da yok olması neticesinde meydana gelir. Su, sabun, deterjan ve tozlu ortam gibi etkenler cildi yıpratır. Çok sık şekilde el yıkamak ve temizlik işlerinin vazgeçilmezi olan çamaşır suyu gibi maddeler de egzamanın oluşmasına uygun zemin hazırlamaktadır. Egzama en sık olarak elin üst kısmında ve ön kolda görülmektedir.

Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Egzama şikayetleri ortaya çıktığında muhakkak bir cildiye ya da dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Egzamanın kesin bir tedavisi olmamakla beraber egzama tedavisinde kilit nokta, egzamadan sakınmaktır. Bir uzmana danışarak, önlem ve yasaklara uyarak, egzamadan dolayı meydana gelen şikayetler azalmaktadır. Egzamanın tedavisinde kortizon haricinde;

  • Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar,
  • Islak pansumanlar,
  • Lokal kortikosteroidli pomadlar yer almaktadır.

Atak sıklığını düşürmek ve cildi güçlendirmek içinse;

  • Nötral sabunlar,
  • Bariyer kremle,
  • Nemlendiriciler,
  • Egzama eldivenleri,
  • Egzama şampuanları tavsiye edilmektedir.

Atopik egzama bazı kişilerde gıdalar, toz akarları ve hayvanlarla temasın ardından tetiklenebilmektedir. Diyet programı, hayvanların uzaklaştırılması ve toz akarlarının ortamdaki sayılarını azaltmak egzama üstünde olumlu etkilere sahiptir.

Ellerinde egzama problemi olan kişilerin ise gece yatarken veya ev işi yaparken, egzama eldiveninin kullanılması koruyucu etkiye sahip olabilmektedir. Egzama eldivenleri, pamuk veya penye gibi kumaşlardan üretilmektedir. Bu eldivenler egzamaya sebep olan alerjenlerle teması kesmek için etkili olmaktadır. Sürekli temizlik yapan veya kimyasal maddelerle temasın yoğun olduğu işlerde çalışanların kullanabileceği bu eldivenler mutlaka doktora başvurarak alınmalıdır.

Comments

So empty here ... leave a comment!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sidebar