EXTRAIR nedir ve ne için kullanılır? 8697927550606

EXTRAIR nedir ve ne için kullanılır? 8697927550606

EXTRAİR, blister ambalajlarda yer alan 60 adet 12 mikrogram formoterol içeren kapsül ve 60 adet 400 mikrogram budesonid içeren kapsülden ve kapsül içeriğinin nefes yoluyla alınmasını sağlayan bir inhalasyon cihazından oluşan bir kombinasyon paketidir.

Astımlı hastalarda ilaç kutusu içerisinde bulunan iki ayrı ilaç (formoterol içeren kapsül ve budesonid içeren kapsül) doktorun önerisi doğrultusunda mutlaka ardarda kullanılmalıdır. Sadece bir ilacın kullanımı tedavide eksiklik ve yetersizlik yaratabilir.

Formoterol bronkodilatörler veya uzun etkili beta2-adreneıjik agonistleri olarak adlandırılan ilaç grubuna dahildir. Formoterol kapsül, formoterol fumarat dihidrat adlı etkin maddeyi içeren ve nefes yolunuzun açık tutulmasını sağlayan bir ilaçtır. Beraberinde temin edilen ve kapsül içeriğinin nefes yoluyla alınmasını sağlayan cihaz ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Budesonid kapsül, glukokortikosteroidler olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahil olan budesonid adı verilen bir etkin madde içerir. Budesonid, akciğerlerdeki iltihabı azaltmak için kullanılır ve solunum yollarını açık tutarak astım belirtilerini azaltır.

Astım akciğerlerdeki küçük hava yollarının iltihabından kaynaklanır. Düzenli budesonid kullanımı astım krizlerinin önlenmesine ve nefes alma problemlerinin hafıfletilmesine yardımcı olur. Budesonid içeren kapsül ayrıca, KOAFFa (Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı) bağlı solunum zorluğu olan kişilerde solunumu rahatlatmak için kullanılabilir. Hava yollarındaki iltihabı azaltarak hava yolu darlığına bağlı nefes darlığının giderilmesine katkıda bulunur. Ancak budesonid, KOAH’ta tek başına monoterapi olarak (tek ilaçla tedavi şeklinde) kullanılmamalıdır.

EXTRAİR, astım semptomlarının düzeltilmesi ve kontrol altına alınması amacıyla kullanılır. Astım hastalığının basamaklı tedavisinde 3. basamaktan itibaren verilir.

Orta ve ağır KOAH olgularında semptomları ve atak sıklığını azaltır.

EXTRAİR, yetişkinleri, ergenleri ve 6 yaş ve üzerindeki çocukları tedavi etmek için kullanılabilir.

EXTRAIR nasıl kullanılır ?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

Doktorunuzun talimatlarını dikkatlice uygulayınız. EXTRAİR’i her zaman tam olarak doktorunuzun veya eczacınızın size söylediği şekilde kullanın. Eğer inhalasyon cihazını nasıl kullanacağınızdan emin değilseniz, lütfen doktorunuzun önerilerini alın. Önerilen dozu aşmayınız. Doktorunuz değişik tedavileri nasıl ve ne zaman alacağınız konusunda sizi bilgilendirecektir.

Doktorunuz ne sıklıkta EXTRAİR kullanacağınızı ve ne kadar alacağınızı ihtiyaçlarınıza göre belirleyerek size anlatacaktır.

Kapsülleri yutmayınız – Kapsüllerin içeriği inhalasyon cihazı ile inhalasyon yapılarak kullanılmalıdır.Formoterol içeren kapsül

Astım tedavisi için, yetişkinlerde günde iki kere 1 kapsül kullanılması önerilir. Daha ciddi durumlarda doz 2 kapsüle çıkılabilir (sabah ve akşam). Yetişkinler için önerilen günlük en yüksek doz 4 kapsüldür (sabah ve akşam ikişer kapsül). Eğer düzenli olarak kullandığınız doz günde iki kere 1 kapsülse, buna ilave olarak, sadece gerekliyse, olağan belirtilerinizi hafifletmek için gün içerisinde 1 ya da 2 ekstra kapsül kullanabilirsiniz. Fakat haftada iki kereden fazla bu ekstra kapsülleri kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, doktorunuza bunu en kısa sürede söylemelisiniz çünkü bu durumunuzun kötüleştiği anlamına gelebilir. Ani astım belirtilerinizi tedavi etmek için her zaman yanınızda kısa etkili bir beta2-agonisti (albuterol ya da salbutamol gibi kurtarıcı bir inhaler) taşıyınız.

Astım tedavisi için 6 yaş ve üzerindeki çocuklarda önerilen doz, günde iki kere 1 kapsüldür. Çocuklar için günlük olarak önerilen en yüksek doz 2 kapsüldür. Çocuklar ilacın kullanımı sırasında gözlenmelidir.

Kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığında normal idame dozu, yetişkinler için günde iki kere 1 kapsüldür. 18 yaşın altındaki çocuklarda kronik obstrüktif akciğer hastalığında kullanımı uygun değildir.

Budesonid içeren kapsül

Astımlı yetişkinlerin (yaşlı hastalar dahil) tedavisinde önerilen doz günde bir ya da iki kere 200-400 mikrogramdır. Gerektiğinde, doktor dozu günde 1600 mikrograma çıkarabilir.

6 yaş ve üzerindeki çocuklarda astım tedavisi için önerilen dozu günde bir ya da iki kere 200 mikrogramdır. Gerektiğinde, doktorunuz dozu günde 800 mikrograma çıkarabilir. Çocuklar ilacın kullanımı sırasında gözlenmelidir.

KOAH tedavisinde normal idame dozu günde iki kere 200 ila 400 mikrogramdır. Gerektiğinde, doktor dozu günde 1600 mikrograma çıkarabilir.

Uygulama yolu ve metodu

EXTRAİR’i, ağız yoluyla inhalasyon şeklinde kullanınız.

Kapsülleri yutmayınız. Kapsüller yalnızca kutunun içerisinde yer alan inhaler (cihaz) ile

birlikte kullanılmalıdır. Bu cihaz, özel olarak 12 mikrogram formoterol içeren kapsül ve 400 mikrogram budesonid içeren kapsüller ile birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Kapsüllerin içerisindeki toz yalnızca teneffüs edilerek (nefes yoluyla) kullanılacaktır.

Kapsülleri kullanmadan hemen önce folyo paketinden çıkarınız. Kapsüllerin ıslanmaması için parmaklarınızın kuru olduğundan emin olunuz.

İlacınızı kullandıktan sonra ağzınızı su ile iyice çalkalayınız ve çalkaladıktan sonra ağzınızdaki suyu tükürünüz. Bunu yapmak, ağzınızda mantar enfeksiyonu (pamukçuk) gelişmesi riskini azaltır.

Kapsülleri kutunun içerisinde yer alan cihaz dışında başka bir cihaz ile kullanmayınız.

EXTRAİR’i her gün aynı saatte kullanmanız ilacınızı ne zaman kullanacağınızı hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

EXTRAİR’i doktorunuzun talimatlarına göre, düzenli olarak kullanmanız önemlidir. Astım belirtileriniz olmasa bile EXTRAİR’i kullanmaya devam etmelisiniz çünkü bu astım nöbetlerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

Eğer ne kadar süre EXTRAİR kullanacağınız hakkında sorularınız varsa, doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.

Kullanıma ilişkin detaylı bilgi kullanma talimatında mevcuttur. İnhalasyon cihazının doğru kullanımı için aşağıda verilen kuralları dikkatle izleyiniz.

İnhalasyon cihazı aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır:

1. Tabanın ağızlığını koruyan beyaz bir kapak,

2. İlacın kapsülden düzgün olarak salınmasını sağlayan bir taban,

Taban kısmı aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

3. Bir ağızlık,

4. Bir kapsül bölmesi,

5. Her bir yanda “kulakçıkları (çıkık yan taraflar) ve her bir tarafında iğnesi olan kırmızı bir düğmesi

6. Bir hava giriş kanalı

İnhalasyon cihazı kullanım talimatları

Doktorunuzun talimatlarını dikkatlice uygulayınız. Önerilen dozu aşmayınız.

Doktorunuz size ihtiyaçlarınıza göre EXTRAİR’i ne sıklıkta ve ne kadar almanız gerektiğini söyleyecektir.

1. Kapağı çekip çıkarınız.

2. Kapsül bölmesini açınız.

İnhalerin tabanını sıkıca tutup, ağızlığı ok yönünde döndürerek açınız.

3. Parmaklarınızın tamamen kuru olduğundan emin olunuz.

Kapsülü, kapsül şeklindeki boşluğa yerleştiriniz. Kapsülü kullanmadan hemen önce ambalajından çıkarınız.

ÖNEMLİ: Kapsülü ağızlığın içerisine koymayınız!

4. “Tık” sesini duyana kadar ağızlığı geri döndürerek kapsül bölmesini kapayınız.

5. Tozu kapsülden serbestlemek için:

  • İnhalasyon cihazını ağızlık yukarı doğru bakacak şekilde dik olarak tutunuz.
  • Aynı anda iki kırmızı kulakçığa (düğmelere) da sıkıca basarak kapsülü deliniz. Sonra düğmeleri bırakınız. Bu işlemi sadece bir kere yapınız.

Not: Kapsül bu aşamada parçalanabilir ve küçük jelatin parçacıkları ağzınıza veya boğazınıza gelebilir. Fakat jelatin yenilebilir nitelikte olduğu için sağlığa zararlı değildir.

6. Nefesinizi dışanya olabildiğince veriniz.

7.    İlacı derin bir şekilde hava yollarınıza çekmek için:

  • Ağızlığı ağzınıza yerleştiriniz ve başınızı hafifçe geriye doğru eğiniz.
  • Dudaklarınızla ağızlığın etrafını sıkıca sarınız.
  • Hızlı ama duraksamadan ve alabildiğiniz kadar derin soluk alınız.

Not: Kapsülün, kapsül bölmesinin üzerindeki alanda dönmesine bağlı olarak bir vızıldama sesi duymalısınız. Eğer bu vızıldama sesini duymazsanız, kapsül bölmesini açınız ve kapsülün, kapsül bölmesinde sıkışıp sıkışmadığını kontrol ediniz. Daha sonra

7. basamağı tekrarlayınız. Kapsülü kurtarmak için düğmelere tekrar tekrar BASMAYINIZ.

8.    İnhalasyon cihazının içerisinden nefes aldıktan sonra, nefesinizi rahatsız olmayacak şekilde, tutabildiğiniz kadar tutunuz ve inhaleri ağzınızdan çıkarınız. Sonra burnunuzdan nefes veriniz. Kapsül bölmesini açınız ve kapsülde toz kalıp kalmadığını kontrol ediniz. Eğer kalmış ise 6-8. işlemleri tekrarlayınız.

9.    Tüm tozu kullandıktan sonra kapsül bölmesini açınız (bkz. basamak 2). Boş kapsülü çıkarınız ve içeride kalan tozlan temizlemek için kuru bir kağıt mendil ya da yumuşak bir fırça kullanınız.

NOT: İnhalasyon cihazını temizlemek için SU KULLANMAYINIZ.

10.    Ağızlığı kapatın ve kapağı tekrar kapatınız.

İlacınızı kullandıktan sonra ağzınızı su ile iyice çalkalayınız ve çalkaladıktan sonra ağzınızdaki suyu tükürünüz. Bunu yapmak, ağzınızda mantar enfeksiyonu (pamukçuk) gelişmesi riskini azaltır.

Uygulamaya ilişkin sorular ve cevapları

1. Kapsüllerin küçük parçacıklara ayrılmasını nasıl önlerim?

Cihazın yanındaki kırmızı kulakçıklara (düğmelere) bastığınızda (5. basamak), kapsüller kırılabilir ve nefes alırken ağzınıza ya da boğazınıza küçük parçacıklar kaçabilir. Bunu aşağıdakileri uygulayarak önleyebilirsiniz:

  • Kırmızı kulakçıklara (düğmelere) yalnızca bir kere basarak.
  • Kapsülleri kullanmadan önce orijinal ambalajında (blister paketler) tutarak.
  • Kapsülleri 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayarak.
  • Kapsülleri nemden koruyarak.

2. Kapsül parçacıkları zararlı mıdır?

Hayır. Kapsül, zararlı olmayan yenilebilir nitelikte jelatinden yapılmıştır. Ağzınıza ya da boğazınıza kaçan jelatin parçacıkları yutulabilir.

3. Kapsül bölmesinde sıkışan kapsülü nasıl çıkaracağım?

Cihazı açın, baş aşağı çevirin ve yavaşça dibine vurun.

4. Eğer kırmızı kulakçıklar (düğmeler) sıkışırsa ne yapmalıyım?

Kırmızı kulakçıkları (düğmeleri) yavaşça kanatçıkların yardımıyla ilk konumuna geri çekin.

5. Dozu gerçekten alıp almadığımı nasıl bileceğim?

  • Cihazın içerisinden nefes aldığınızda bir vızıldama sesi duyacaksınız.
  • Ağzınızda laktozdan kaynaklanan ‘şeker tadı’ hissedeceksiniz. Boğazınızın arka kısmında toz hissedebilirsiniz. Bu normaldir.
  • Doz alındığında kapsül boşalmış olacaktır.

6. Cihazın içerisindeki tozu nasıl temizlerim?

  • Kuru bir kağıt mendil ya da yumuşak bir fırça kullanınız.
  • Cihazı asla yıkamamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Değişik yaş grupları

Çocuklarda kullanımı

EXTRAİR, 6 yaş ve üzerindeki çocuklar için uygundur. Çocuklar ancak inhaleri (cihazı) doğru olarak kullanabiliyorsa (bkz. “İnhalasyon cihazı kullanım talimatları”) EXTRAİR kullanmalıdırlar. İnhaleri bir yetişkinin yardımıyla kullanmalıdırlar.

Eğer çocuğunuz solunum yoluyla kullanılan (inhale) bir steroidi yüksek dozlarda uzun bir süredir kullanıyorsa, doktorunuz düzenli kontrol kapsamında çocuğunuzun boyunu takip edecektir.

Yaşlılarda kullanımı

Eğer 65 yaş veya üzerindeyseniz EXTRAİR’i diğer yetişkinlerle aynı dozda kullanabilirsiniz.

Özel kullanım durumları

Formoterol içeren kapsül

Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

Formoterolün karaciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalardaki kullanımına ilişkin klinik çalışma yapılmamıştır.

Doktorunuz size ihtiyaçlarınıza göre formoterol içeren kapsülü ne sıklıkta ve ne kadar almanız gerektiğini söyleyecektir.

Budesonid içeren kapsül

Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliğiniz varsa doktorunuz kullanacağınız dozu azaltabilir.

Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, bu talimatları takip ediniz.

İlacınızı zamanında almayı unutmayınız.

Doktorunuz budesonid içeren kapsül ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Tedaviyi erken kesmeyiniz, çünkü istenen sonucu alamazsınız.

Eğer EXTRAİR’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Sizde ilaçlar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve eczanenizde aşağıdaki fotoğraftaki gibi ilaç tarif etiketi yazdırmak istiyorsanız Kolay Asistan ilaç tarif programımızı kullanabilirsiniz.

Kolay asistan eczacıların eczanede kullanması için hazırlanmış bir ilaç tarif programıdır. Medula üzerinden girilen reçetelerin sistemdeki verilere göre; ilaç bilgilerini ve kullanımları hakkında detaylı olarak bilgi sunar ve tek tıklama ile ilaç tarif etiketi yazdırmanızı sağlar.

Ayrıca perakende satılan ilaç dozunun hazır geldiği ve tek tuşla yazdırabilen pratik bir ilaç tarif programıdır. Bu yönüyle benzersiz bir eczane etiket programıdır.


Kolay Asistan reçete etiketi modülüyle siz eczanede medula işlemlerini yaparken otomatik olarak reçetedeki ilaçların ilaç tarif etiketini hazırlar. 


Nakit satış modülü ile otomasyon programınızda işlem yaparken ayrıca bir pencere açmaya gerek duymadan nakit satışlar için ilaç tarif etiketlerini tek tıkla oluşturur. 

Linkler

Kolay Asistan İlaç Tarif Programı hakkında detaylı bilgi için https://kolayasistan.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
İlaç tarif programı, ilaç tarif etiketi, ilaç tarif yazıcısı, pos rulosu gibi ürünlerimizi satın almak için https://shop.kolayasistan.com mağaza adresimizi ziyaret edebilir ve online sipariş verebilirsiniz.

———————————————————————————

#kolayasistan #kolayasistanilactarifprogrami #kolayasistanilaçtarifprogramı #ilaçtarif #ilaçtarifi #ilactarif #ilactarifetiketi #ilactarifeczaneetiketi #ilactarifyazicisi #ilaçtarifyazıcısı #ilaç-tarif-yazıcısı #xprinter #xprinter-xp-470b #termalyazici #sarietiket

Kolay Asistan, ilaç tarif, Kolay Asistan ilaç tarif, Kolay Asistan ilaç tarif programı, Kolay Asistan ilaç tarif etiketi, ilaç tarif etiketi, ilaç tarif yazıcısı, Kolay Asistan eczane etiket programı, eczane tarif programı, eczane etiket programı, eczane tarif programı, eczane etiket, sarı etiket eczane

Hangi ilaç tarif programını kullanmalıyım. En iyi ilaç tarif programı hangisi. İlaç tarif programı ücretli mi. İlaç tarif programını nereden satın alabilirim.

———————————————————————————


İlk defa lisans satın alan Eczacılarımıza, demo hakkı olan 30 gün (1 ay) lisans süresine eklenerek 13 ay olarak lisans tanımlanmaktadır.


Eczanedeki tüm bilgisayarlar için sadece 1 lisans almanız yeterlidir.

Kolay Asistan İlaç Tarif Programı ile ilaçların tarif etiketlerini çok kolay, hızlı ve pratik bir şekilde hazırlayın.

Reçete ve nakit satışlarınız için sadece 1 tıklamayla ilaç tarif etiketleriniz hazır.

 

1 dakikalık kısa tanıtım videomuzu izleyebilirsiniz. Videoda sadece temel özellikler anlatılmıştır. 

Güncel özellikler için sayfamızı ziyaret edin. Tıklayınız

Kolay asistan eczacıların eczanede kullanması için hazırlanmış bir tarif/etiket programıdır. Medula üzerinden girilen reçetelerin sistemdeki verilere göre; ilaç bilgilerini ve kullanımları hakkında detaylı olarak bilgi sunar.

Ayrıca perakende satılan ilaç dozunun hazır geldiği ve tek tuşla yazdırabilen pratik bir programdır. Bu yönüyle benzersiz bir programdır.


Kolay Asistan reçete etiketi modülüyle siz eczanede medula işlemlerini yaparken otomatik olarak reçetedeki ilaçların kullanım etiketini hazırlar. 


Nakit satış modülü ile otomasyon programınızda işlem yaparken ayrıca bir pencere açmaya gerek duymadan nakit satışlar için ilaç kullanım tarif etiketlerini tek tıkla oluşturur.


Kolay Asistan Kullanıcı etkileşimli Gelişmiş Majistral Etiket Modülü, Kargo Etiketi, Raf Etiketi, Not Etiketi ve daha işinizi kolaylaştıracak bir çok modül ile sunulmaktadır. 


Kolay Asistan sadece bir etiket programı değildir. Bir çok modül barındıracak şekilde dinamik olarak tasarlandı. Sürekli yeni modüller eklenerek Eczane-Hasta ihtiyaçlarına pratik çözümler üretmektedir. Kolay Asistana katılarak tüm bu özelliklerden faydalanabilirsiniz.


Kurulum ve teknik destek ile her zaman siz kullanıcılarımızın yanındayız.

Comments

So empty here ... leave a comment!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sidebar