GÜNEŞ KORUYUCULARINDA SPF VE PPD NEDİR?

GÜNEŞ KORUYUCULARI ÜZERİNDEKİ SAYILAR
NE İFADE EDİYOR?

( Güneş koruyucuları anlamak )

Doğru güneş koruyucuyu seçmek bazen kafa karışıklığı yaratabilir. En iyi güneş koruyucuyu seçmek için bilmeniz gerekenler nelerdir?

UVB KORUMASI: SPF SİSTEMİ

UVB koruması SPF (güneş koruyucu faktör) adlı bir sistem ile ölçülür. Güneş yanıklarını önlemek için doğru SPF’yi tercih etmelisiniz. Tüm güneş koruyucu ürünlerin üzerinde belirtilen bu SPF’nin dört farklı koruma düzeyi vardır: düşük (6 -10 faktör), orta (15 -25 faktör), yüksek (30 -50 faktör) ve çok yüksek (50+ faktör). Peki bu SPF numaraları ne ifade ediyor?

Bir örnek ile açıklayalım:
Diyelim ki Melis açık tenlidir ve normalde yanmadan güneşte 10 dakikaya kadar kalabiliyor.

Cildine SPF 10 faktörlü bir ürün uygularsa, yanma süresi koruma faktörü ile çarpılır, yani güneşin altında yanmadan 10 x 10 = 100 dakika kalabilecektir. Böylece haşlanmadan, hücreler zarar görmeden, yaşlanmadan, buruşmadan, elastikiyeti kaybetmeden bronz tene kavuşabilirsiniz.

Ancak en iyi şekilde korunmak için üründen eşit miktarda ve bolca uygulaması gerektiğini göz önünde bulundurmalıdır.

UVA KORUMASI: PPD SİSTEMİ

UVA koruması, koruma derecesini ölçmek için PPD (kalıcı pigment koyulaşması) adında kendi sistemine sahiptir. SPF’de olduğu gibi, yüksek bir PPD, UVA ışınlarının zararlı etkilerine karşı daha güçlü ve daha uzun süre koruma anlamına gelir. Bu sistem, SPF sistemi ile aynı şekilde işler, dolayısıyla 10 değerinde bir PPD, güneş korumasız bir cilde kıyasla kızarıklığı yaklaşık 10 kat geciktireceğini ifade eder. Ve tekrar ediyoruz, güneş koruyucuları söz konusu olduğunda ne kadar çok ürün uygularsanız o kadar çok korunursunuz.

 

GÜNEŞ KREMLERİNDE PPD VE PA+ NEDİR?

Çinko oksit kremleri yüzyıllardır güneşten korunmak için kullanılıyordu. Sonra güneşin ultra viyole ışınlarını filtreleyen maddeler keşfedildi ve 1936’dan itibaren pazara sunuldu. Bunların bazıları yüzeyden ışınları geri yansıtmak (inorganik fiziksel filtre), bazıları ultra viyoleyi emip yok etmek (organik kimyasal filtre) içindi. Sonraları 1974’te “sun protection factor” (SPF), güneşin yakıcı etkisini ölçen bir sistemin kısaltılmış baş harfleri dünya standartlarına uygun bir ölçü olarak belirlendi. 1977’de waterproof güneş filtreleri çıktı.

Persistent Pigment Darkening (PPD)

Japonlar tarafından geliştirilen “kalıcı koyulaşma” metodu (PPD) UVA ışınlarının deriyi koyulaştırdığı süreci ölçme metodudur. Güneşin yakma ve eritem oluşturma şiddetini ölçen “SPF” metodu gibi PPD metodu da derinin koyulaşma, bronzlaşma şiddetini ölçer. Teorik olarak 10 PPD koruma içeren bir kremle, hiç korunma kullanmayan bir insandan 10 kat daha uzun süre güneşte kalınabilir.

PA sistemi

Beyaz tenli olmanın asaletle ilişkilendirildiği Uzakdoğu’da, özellikle Japon firmalar UVA’ dan korunma üzerine kurulu PA sistemini kullanıyorlar. PA sistemi de PPD’deki reaksiyonlara göre ölçümleme yapar ve doğudaki markaların güneş koruma ürünlerinin üzerinde yaygın olarak kullanılan bir işarettir.

Japon Kozmetik Endüstri Kurumuna göre bu sistemde ışınlardan korunma şöyle belirlenmiştir:

PA+ 2-4 arası UVA korumasına sahip, PA++ 4-8 arası UVA koruması, PA+++ sekizden yüksek UVA koruması demektir.

Comments

So empty here ... leave a comment!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sidebar